Activiteiten


De Erfgoedbènde adviseert organisaties en organiseert ook zelf activiteiten. Deze activiteiten hebben het karakter van ‘infotainment’ waarmee het enthousiasme voor erfgoed kan worden vergroot. Denk hierbij aan activiteiten als symposia, kroegcolleges, filmcolleges en excursies. Bij deze activiteiten wordt er gestreefd naar het bieden van een podium aan jonge erfgoedprofessionals. 

Overzicht enkele georganiseerde activiteiten:

Symposium Opstandig Brabant!
In het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch vond het symposium Opstandig Brabant! plaats. De dag bestond uit lezingen met verhalen over opstand in Brabant door historica Minne de Boodt en Jasper Mikkers, auteur van het boek ‘Karl Marx Universiteit, roman over een revolutie’. Tussen de lezingen door verzorgde Björn van der Doelen muzikale intermezzo’s. 

Kroegcollegetochten 
Om erfgoed en jongeren te verbinden is in 2017 het idee ontstaan om een kroegcollege te geven. Daarbij wordt in een relaxte, ontspannen sfeer iets verteld over erfgoed. In 2019 heeft de Erfgoedbènde dit concept verder ontwikkeld tot een kroegcollegetocht, waarbij een serie van kroegcolleges op verschillende locaties plaatsvindt. Inmiddels zijn er al vier edities geweest:
2017 Carnavalscollege Den Bosch: Witte gij wie Knill(is)?
2018 Kroegcollegetocht Den Bosch.
– Frank Finkers, Patrick Timmermans, Ronald van Genabeek, Frans van Gaal
2019 Kroegcollegetocht Eindhoven.
– Oer-Eindhoven – Nico Arts; Historie van Stratumseind – Jos Hüsken; Van Abbemuseum tijdens de bezetting – Evelien Scheltinga
2019 Kroegcollegetocht Deurne: Death Valley De Peel.
– Bezet – Erik Vink; Verzet – Gerard van Houdt; Bevrijd- Henry van den Berkmortel

Filmcollege preHistorischdorp
Tijdens deze middag ging het over het spanningsveld tussen feit en fictie en de vraag of/hoe we geschiedenis willen/kunnen tonen. Als casus zijn we uitgegaan van de film Redbad. Na een korte inleiding door ons waren er twee sprekers die hun licht lieten schijnen op dit onderwerp: Yvonne Lammers (hoofd preHistorisch Dorp) en Sven Meeder (docent middeleeuwse geschiedenis). Ook maakten we een ronde door het preHistorischdorp (opname locatie van de film Redbad).

Workshop hack the church- In samenwerking met stichting Open Kerkendag
Op 6 juni organiseerde de Erfgoedbènde in samenwerking met Stichting Open kerken een bijeenkomst met het thema ‘Wat is de toekomst van kerkgebouwen?’ Tijdens deze avond verzorgde designer Florian de Visser – site stories in het Jheronimus Bosch Art Center een workshop Hack the Church. In deze workshop is een groep enthousiaste jongeren aan de slag gegaan met ideeën over de toekomst en herbestemming van kerkgebouwen.

Online Pub-quiz Brabants erfgoed
Eind augustus organiseerde de Erfgoedbènde (vanwege corona) online een pubquiz met diverse vragen over het Brabantse erfgoed. Deelnemers konden op deze manier ook vanuit huis op een speelse wijze kennismaken met de wat minder bekende Brabantse cultuur. Om het enthousiasme voor en de betrokkenheid met de culturele organisaties in Brabant te vergroten, hebben zes musea zelf een vraag/filmpje ingestuurd.

Online games
Vanwege covid-19 moesten carnaval en koningsdag op een andere manier gevierd worden dan gebruikelijk. De Erfgoedbènde heeft een website gemaakt met vragen, filmpjes, muziek en puzzels over carnaval en het koninklijkhuis om zo vanaf de bank toch nog iets te kunnen vieren én meteen iets meer te weten te komen over dit feestelijke erfgoed.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: